Nieuwsbericht

Conclusies IARC niet representatief voor consumptie vleeswaren in Nederland

De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) verwerpt de indeling van vleeswaren in categorie 1 door het Internationale Instituut voor Kankeronderzoek (IARC). Het risico op kanker is complex en niet afhankelijk van een enkel attribuut, maar afhankelijk van veel meer factoren (leeftijd, genetica, dieet, leefomgeving en leefstijl). Vleeswaren bevatten veel belangrijke voedingsstoffen zoals proteïnen, vitaminen en ijzer. Nederlanders eten gemiddeld 20 gram vleeswaren per dag, beduidend lager dan wat als overmatig wordt gezien (meer dan 50 gram per dag).

Verschil tussen gevaar en risico
Het is niet een individuele groep van producten die het risico voor de volksgezondheid bepaalt, maar het dieet in z’n geheel, samen met andere omgevingsfactoren. Het IARC onderzoek kwalificeert het gevaar op kanker op basis van onderzoekresultaten uit de hele wereld. Hierbij is uitsluitend gekeken naar het gevaar van bepaalde stoffen in vleeswaren bij een overmatige consumptie. Er is echter geen inschatting gemaakt van het echte risico voor consumenten. Dit betekent dat er geen rekening is gehouden met de feitelijke blootstelling in relatie met het potentieel om kanker te veroorzaken.
IARC kwalificeert ook buitenlucht, drinkwater en zon in categorie 1. Het risico hiervan voor de volksgezondheid wordt daarbij ook beperkt bij een gematigde blootstelling.

Vleeswaren passen prima in gebalanceerd dieet
Nederlanders zijn gematigde vleeswaren eters. Wij eten gemiddeld rond de 20 gram vleeswaren per dag. Dit is beduidend lager dan wat normaal als overmatig wordt gezien (meer dan 50 gram per dag). Vleeswaren zijn producten met een lange traditie en grote verscheidenheid die veel belangrijke voedingsstoffen bevatten zoals proteïnen, vitaminen en ijzer. Deze voedingstoffen zijn moeilijk te verkrijgen uit andere producten die we dagelijks consumeren. Een bescheiden consumptie van vlees en vleeswaren past daarmee ook volgens het Voedingscentrum en diëtisten prima in een gezond en gevarieerd dieet.

Verbetering in nutritionele samenstelling
De Nederlandse vleeswarenindustrie werkt voortdurend aan het verder verbeteren van de nutritionele samenstelling en gezondheid van vleeswaren. Samen met de Nederlandse supermarkten is in 2014 een programma opgezet om de hoeveelheid natrium en verzadigd vet verder te verlagen. Verder besteedt de sector veel aandacht aan een bewust en verantwoord gebruik van hulpstoffen bij de productie van vleeswaren. De VNV is partner in een groot Europees onderzoek om bepaalde additieven in vleeswaren te vervangen door extracten van fruit en groenten (zie www.phytome.eu).

Voor meer informatie:
Richard van der Kruijk
Tel: 079-3634920
info@vleeswarenindustrie.nl


26 oktober 2015  |PersberichtenU bent niet ingelogd 
Waarom gebruikt men nitriet in vleeswaren?
In dit filmpje wordt op deze vraag uitgebreid antwoord gegeven.