Nieuwsbericht

Energiemiddag 2014: NL vleesverwerkende industrie
Nieuwsbericht

De Nederlandse varkensvlees-, kalfsvlees- en pluimveevleesketens hebben afgelopen decennia al tientallen procenten bespaard aan energie en bovendien de emissie aan broeikasgassen fors weten terug te dringen. Een goed bezochte Energiemiddag voor de vleessector in Utrecht op 19 juni 2014 leverde het beeld, dat Nederland op dit gebied tot de wereldtop behoort, maar dat er altijd nog kansen liggen voor verdere verbetering.

Naast de implementatie van bekende mogelijkheden om de energieprestatie verder te verbeteren, werkt de bedrijfstak aan nieuwe, innovatieve technieken. Zo bereidt de vleessector zich gedegen voor om milieudoelen te halen en bovendien aan toekomstige wetgeving te voldoen. Dat bleek op de Energiedag uit de inventarisatie van initiatieven en de presentatie van nieuwe technieken door diverse onafhankelijke energie-experts en het ministerie van Economische Zaken.

De Energiemiddag gaf inzicht in de projecten op het gebied van energie-efficiëntie, koelen en vriezen, conserveren, keteninnovatie en nevenproducten, die binnen de bedrijven zijn doorgevoerd sinds de afronding in 2012 van de ‘Routekaart Vlees’. Zo biedt TNO inzicht in het temperatuurverloop en de mogelijke bacteriegroei bij het transporteren van niet geheel doorkoelde runder- en kalverkarkassen.

Het ministerie van Economische Zaken gaf een voorschot op hetgeen er aan komt aan (nieuwe) regelgeving. Zo kwamen aan de orde de Europese Energie-Richtlijn 2012/27/EU, het SER-Energieakkoord en de Wet Milieubeheer. Bedrijven in de Nederlandse industrie dienen op termijn te voldoen aan een jaarlijkse energiebesparing van 1,5%.

Bedrijven kunnen hun voordeel doen met diverse gepresenteerde, praktische mogelijkheden om de milieudoelen te realiseren. Zo kan een verdere energiebesparing van 20 tot 50% worden geboekt in het slimmer koelen van productieruimtes door het gebruik van excellente regelingen. Warmtepompen op koelinstallatie kunnen schoonmaakwater verwarmen tot 75 graden. Verder biedt het verkleinen van productieruimtes perspectief (high care couveuses) waarmee op middellange termijn grote energiewinst te boeken is.

Ter afronding kregen de vleesbedrijven een overzicht aangeboden, waaruit bleek dat de Nederlandse varkensvlees-, kalfsvlees- én de pluimveevleesketen afgelopen decennia al tientallen procenten aan energie hebben bespaard en de emissie van broeikasgassen goed hebben weten te beperken. De cijfers tonen, dat de Nederlandse vleesindustrie (ook) op dit gebied al behoort tot de wereldtop. De ambitie ligt er om de lat niettemin verder te kunnen verhogen.

De Energiemiddag is georganiseerd door COV, Nepluvi, VNV en AKSV.


26 juni 2014  |Persberichten



U bent niet ingelogd



 
Waarom gebruikt men nitriet in vleeswaren?
In dit filmpje wordt op deze vraag uitgebreid antwoord gegeven.