Nieuwsbericht

Vlees en kaas veel gezonder dan vaak gedacht
Nieuwsbericht

Wetenschappers over vlees en kaas: ‘mag het een onsje meer zijn…?’

De consumptie van (flink) meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden vlees (en kaas) zou weleens bevorderlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het zou leiden tot minder hartproblemen en tot een langer leven. Canadese onderzoekers van de McMaster Universiteit stellen volgens The Telegraph op basis van onderzoek onder liefst 220.000 volwassenen, dat een herwaardering voor vlees (en kaas) op z’n plaats is.

Volgens onderzoekers zou de consumptie van 3x zoveel zuivel en 1,5 keer zoveel rood vlees – als wel wordt aangeraden – de kans op vroegtijdig overlijden met zo’n 25% verminderen. De onderzoeksgroep die flink meer kaas en rood vlees consumeerde, noteerde zo’n 22% minder hartaanvallen.

Een bijkomend voordeel van deze dierlijke producten is dat ze zeer veel nuttige bouwstoffen bevatten, een hoge voedingswaarde en verzadigingsgraad hebben. Zo hebben  consumenten minder de neiging om hun toevlucht te nemen tot voedingsmiddelen met vooral veel koolhydraten en suikers.

De wetenschappers stellen, dat gangbare adviezen, die sterk gericht zijn op het terugdringen van vetten, met deze bevindingen weleens stevig ter discussie zouden kunnen en moeten komen. Onderzoeksleider dr. Mente stelt dat vooral de beschermende rol van verzadigde vetten op de agenda moet komen en daarmee de gangbare opvattingen over vlees (en kaas).

Bron: The Telegraph 

 

 


18 september 2018  |VerenigingsnieuwsU bent niet ingelogd 
Waarom gebruikt men nitriet in vleeswaren?
In dit filmpje wordt op deze vraag uitgebreid antwoord gegeven.