Nieuwsbericht

Vegetarisme vergroot kans op tekorten
Nieuwsbericht

Een plantaardig voedingspatroon vergroot de kans op tekorten aan ijzer, calcium, vitamine B12, D en zink. Vooral kinderen, ouderen en zwangere vrouwen lopen risico’s als ze dierlijke producten laten staan.

at zei professor Kersten van de Wageningen Universiteit op het VoedingNL-congres. Zo meldt voedingsexpert Angela Severs op www.zuivelengezondheid.nl.

Het idee van de Gezondheidsraad om minder dierlijke en meer plantaardige voedingsmiddelen te gebruiken, kan volgens Kersten gevolgen hebben voor de voorziening met vitamines en mineralen. Dierlijke producten, vleesproducten en zuivel, zijn belangrijke bronnen van micro-nutriënten. Zo is vlees niet alleen een goede bron van het goed opneembare heemijzer, maar ook van zink, selenium en vitamine B12. Zuivel levert niet alleen calcium, maar ook vitamine A, B1, B2, B12, zink en selenium.’

IJzer en calcium

De grootste zorg bij het mijden van vlees is volgens Kersten de voorziening met ijzer. Kersten: ‘IJzer wordt slecht opgenomen uit plantaardige voedingsmiddelen. Zo laat een Pools onderzoek zien dat veganisten weliswaar een hogere inname van ijzer kunnen hebben, maar toch een lagere ijzerstatus in het lichaam.’ Bij het mijden van zuivel is calcium het grootste aandachtspunt. Kersten: ‘Daarom wordt aan plantaardige zuivelvervangers vaak calcium toegevoegd. Verder zit calcium ook in bijvoorbeeld groene bladgroente en peulvruchten.’

Aandachtspunten en zorgen

Een ander aandachtspunt is vitamine B12 dat alleen in dierlijke producten zit. Voor veganisten adviseert de Gezondheidsraad daarom B12 supplementen.
Verder is het laten staan van vis en eieren volgens Kersten nadelig voor de inname van vitamine D. Supplementen en verrijkte voeding zoals margarine en halvarine kunnen dan uitkomst bieden.
Tenslotte is zink een aandachtspunt. Plantaardige bronnen van zink zijn peulvruchten, noten en volkoren graanproducten. Volgens Kersten is het goed om vaker zink aan vleesvervangers toe te voegen, wat momenteel maar beperkt gebeurt.
Kersten maakt zich zorgen om kwetsbare groepen als jonge kinderen, ouderen en zwangere vrouwen: ‘Om voldoende micro-nutriënten binnen te krijgen met een vegetarische of veganistische voeding, is veel kennis van zaken nodig.’


27 maart 2019  |VerenigingsnieuwsU bent niet ingelogd 
Waarom gebruikt men nitriet in vleeswaren?
In dit filmpje wordt op deze vraag uitgebreid antwoord gegeven.