Nieuwsbericht

Kinderartsen waarschuwen voor veganisme
Nieuwsbericht

Belgische kinderartsen waarschuwen voor de impact van veganisme op de gezondheid van kleine kinderen. De Belgische Académie Royale de Médecine raadt een veganistisch dieet ronduit af voor kinderen, adolescenten, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.De kinderartsen zijn gealarmeerd door het aantal kinderen dat in ziekenhuizen wordt opgenomen met ernstige gebreken als gevolg van een eetpatroon zonder dierlijke producten.

Zij zien dat als veganisme voor de ouders een overtuigde levenskeuze is, dat het dan voor het ziekenhuispersoneel soms knap lastig is om hen op andere gedachten te brengen.

De Académie Royale de Médecine stelt dat soms sprake is van ronduit schrijnende situaties waarbij ouders er amper toe te zetten zijn om de gezondheid van hun kind op de eerste plaats te zetten en dat zelfs leidt tot opname in het ziekenhuis.

Ondervoeding

Een veganistisch dieet zonder voedingssupplementen leidt volgens de Franstalige tegenhanger van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde onvermijdelijk tot ondervoeding door tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Calcium, de vitamines D en B12 en een reeks voor kinderen onmisbare sporenelementen krijgen ze het makkelijkst binnen via dierlijke producten. Ouders die hun kinderen toch willen grootbrengen met een eetpatroon exclusief dierlijke producten krijgen de raad om medische begeleiding te zoeken.

Te veel groenten

Vaak voorkomende risico’s zijn ondervoeding, een groeiachterstand, psychomotorische achterstand en bloedarmoede. Bij kinderen van veganistische ouders komt het voor dat er buitenproportioneel veel groenten gegeten worden, wat blijkbaar ook niet goed is. ‘Veganisme is echt te gevaarlijk voor kinderen die moeten groeien’, stellen de artsen. De academie erkent dat supplementen toegediend kunnen worden, maar is dan nog niet overtuigd. Wie echt zeker wil zijn dat zijn of haar kind bij een veganistisch dieet niets tekort komt, zou op zijn minst regelmatig bloed moeten laten afnemen, maar dat is niet normaal om zoiets bij kinderen te doen.

Bron: Pig Business


21 mei 2019  |VerenigingsnieuwsU bent niet ingelogd 
Waarom gebruikt men nitriet in vleeswaren?
In dit filmpje wordt op deze vraag uitgebreid antwoord gegeven.