Nieuwsbericht

Bezoek EU-werkgroep over toepassing en belang rookaroma's
Nieuwsbericht

Donderdag 22 februari 2024 bracht de EU-werkgroep aroma’s op uitnodiging van VNV en FNLI een bezoek aan vleeswarenfabriek Compaxo in Gouda. Doel van dit bezoek was om hen een goed beeld te geven van de verschillende toepassingen van rookaroma’s in de Europese voedingsmiddelenindustrie. Vertegenwoordigers van 16 lidstaten en van de Europese Commissie namen fysiek of online deel aan het bezoek. Zij kregen een interessant en inspirerend programma voorgeschoteld over de ontwikkelingen op het gebied van roken van producten, de toepassing en het belang van rookaroma’s voor de Europese voedingsindustrie en de zorgen over en kritiek op het proces van de risicobeoordeling door EFSA. Dit advies van EFSA heeft geleid tot het voornemen van de EC om het gebruik van 8 rookaroma’s na 1 juli 2024 niet meer toe te staan. Naast de leden van de werkgroep waren ook diverse producenten van rookaroma’s, Zwanenberg Food Group, Unilever, Food Drink Europe, Clitravi, FNLI en VNV aanwezig. De organisatie van het bezoek lag in goede handen bij het team van Compaxo.

We kijken terug op een goede bijeenkomst. Aan de hand van deze presentatie en de uitgebreide demonstratie van de diverse toepassingen in de praktijk bij Compaxo, heeft de werkgroep een goed beeld gekregen van de zorgen van de industrie en de dilemma’s en uitdagingen die ontstaan bij het voorgenomen verbod op het gebruik van betreffende rookaroma’s. De Europese Commissie werkt nu aan een nieuw voorstel dat in april voor stemming aan de lidstaten wordt voorgelegd. In de tussenliggende periode zal vanuit de diverse organisaties nogmaals gewezen worden op het belang van een pragmatische en proportionele oplossing.


23 februari 2024  |Verenigingsnieuws



U bent niet ingelogd



 
Waarom gebruikt men nitriet in vleeswaren?
In dit filmpje wordt op deze vraag uitgebreid antwoord gegeven.