Nieuwsbericht

Voedingscentrum heeft eenzijdige benadering van bewerkte producten
Nieuwsbericht

De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) heeft er geen begrip voor, dat het Voedingscentrum de productgroep vleeswaren niet langer wil opnemen in de Schijf van Vijf en een sterke voorkeur aan de dag legt voor onbewerkte producten, die het ‘meeste gezondheidswinst’ zouden bieden. Die benadering wordt consequent doorgevoerd voor alle voedingsmiddelen, maar is wel een eenzijdige en ééndimensionale benadering, waar de VNV zich niet in herkent.

Algemeen Secretaris Richard van der Kruijk: ‘Als het Voedingscentrum redeneert, dat bewerking van producten in alle categorieën in de regel geen productverbetering oplevert, gaat het ten onrechte voorbij aan het nut dan wel de noodzaak van diverse bewerkingen van de benodigde grondstoffen. Onze bedrijven zijn gespecialiseerd in het verder verduurzamen, het samenstellen en op smaak brengen van vleesproducten, die al sinds mensenheugnis deel uit maken van onze nationale eetcultuur. Het is daarom onbegrijpelijk dat deze veelal ambachtelijke, traditionele en bovenal voedzame producten bij het Voedingscentrum alleen omwille van ‘de bewerking’ op het tweede plan komen te staan.’

Vleeswaren passen prima in gebalanceerd dieet
Nederlanders zijn gematigde vleeswaren eters met een gemiddelde rond de 20 gram vleeswaren per dag. Vleeswaren zijn producten met een lange traditie en een grote variatie en verscheidenheid en bevatten veel belangrijke voedingsstoffen zoals proteïnen, vitaminen en ijzer. Van der Kruijk: “Het Voedingscentrum kan niet voorbijgaan aan de betekenis en hoge voedingswaarde van deze productgroep. Veel voedingstoffen uit onze vleeswaren zijn moeilijk te verkrijgen uit andere voedingsmiddelen en zijn bijvoorbeeld voor jongeren en voor kinderen in de groei erg belangrijk voor de algemene ontwikkeling. Een gematigde consumptie van vleeswaren past voor alle groepen van de bevolking prima in een gezond en gevarieerd eet- en leefpatroon.’

Verbetering in nutritionele samenstelling
De Nederlandse vleeswarenindustrie werkt voortdurend aan het verder verbeteren van de nutritionele samenstelling en gezondheid van vleeswaren. Samen met de supermarkten is in 2014 een programma opgezet om de hoeveelheid natrium en verzadigd vet verder te verlagen. Van der Kruijk: ‘De sector besteedt veel aandacht aan een bewust en verantwoord gebruik van hulpstoffen. De VNV is partner in een Europees onderzoek (www.phytome.eu) om additieven te vervangen door extracten van fruit en groenten. We zijn ons bewust van de uitdagingen rond de productsamenstelling en werken daar ook voortdurend aan, zodat vleeswaren de maatschappelijke toets kunnen blijven doorstaan en daarbij ook nog lekker en gewild blijven.’

 


22 maart 2016  |Verenigingsnieuws



U bent niet ingelogd



 
Waarom gebruikt men nitriet in vleeswaren?
In dit filmpje wordt op deze vraag uitgebreid antwoord gegeven.